Melklab

Eerste verkenningen laten zien dat boeren met veel gras en biodiversiteit, andere melk hebben qua samenstelling en smaak. In het project ‘Melklab’ gaat De Fryske samen met verschillende partners de melk regelmatig analyseren op vetzuren, omega 3/6, vitaminen en mineralen. Doel: hoge kwaliteit van natuurinclusieve melk continue verder verbeteren voor kaas en zuivel van gegarandeerd hogere kwaliteit (samenstelling en smaak).

In het project Melklab wordt 2 jaar lang de melk gemeten van 20 natuurinclusieve bedrijven inclusief de vijf boeren van De Fryske. Met deze boeren gaan we continu kijken hoe zij kunnen bijsturen op melkkwaliteit en ontwikkelen we samen een Melkkompas: een hulpmiddel voor veehouders om zelf aan deze hogere kwaliteit te werken. De aanpak en het kompas doen een appél op het vakmanschap van de boer. Daarnaast geeft het informatie over diergezondheid.

Zo wordt het 1+1+1=4: waarde door duurzaamheid (natuurinclusief), melkkwaliteit & zuivelontwikkeling en diergezondheid. We lichten het graag verder toe in onderstaande video:

Op vrijdag 17 januari is het project van start gegaan door samen te toosten met natuurinclusieve zuivel in het dorpshuis van Gaastmeer:

Benieuwd naar onze eerste bevindingen? We spraken erover op NPO Radio 1 bij Vroege Vogels!