Onze kazen
bereiding
Veel mensen die kennismaken met de Fryske kaas vragen zich af waarom het bleker is dan de meeste kaas en toch zoveel rijker en romiger smaakt. En zo zijn er veel vragen. Als je ‘t Catharinus vraagt, krijg je een antwoord van een uur of wat, dus we hebben het hier voor je samengevat.
- De beste melk
We gebruiken melk van grotendeels grasgevoerde koeien. Dat wil zeggen dat ze overdag niet alleen zoveel mogelijk buiten grazen, maar ’s avonds en in de winter opnieuw gras krijgen (of graskuil).
Met ons Melklab willen we bewijzen dat je hierdoor betere melk krijgt. En dus smaakvollere kaas. - We gebruiken de volledige, volle melk
We gebruiken de volle melk en we romen het tijdens het kaasmaken niet af. Daardoor blijft ook onze oudste kaas veel smeuïger dan bij concurrenten. Het brokkelt dus niet, maar blijft goed snijdbaar. - Een ‘oude’ eigen receptuur
We hebben lang, héél lang, aan ons recept gesleuteld. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een smaak die zelfs werd goedgekeurd door wijlen pake Berend (onze Fryske ambassadeur die in 2021 op 100-jarige leeftijd overleed). Hij omschreef het ooit als ‘Kaas zoals kaas ooit smaakte’. Toen wisten we dat we klaar waren. - Geen kleurstoffen en e-nummers
Onze kaas heeft een kaaskleur. En die is bleker dan wat je gewend bent. Dat komt omdat andere kazen met kleurstof geler worden gemaakt. Bizar he? Dat doen wij dus niet (net zomin als het gebruik van andere e-nummers als conserveringsmiddel). - Vegetarisch stremsel
We gebruiken vegetarisch stremsel. Dus geen enzymen uit de lebmaag van pasgeboren kalfjes, wat traditioneel de manier is, maar microbieel stremsel dat gemaakt is door micro-organismen. - Geduld in vier leeftijden
We geven de kaas rust. We gebruiken geen tovermiddelen om de kaas chemisch te verouderen, maar laten het gewoon (op onze eigen ideale temperatuur) liggen totdat ie op smaak is. Voor de Stokâlde Fryske betekent dit dat we 18 tot 24 maanden geduld moeten hebben.
De Fryske in vier leeftijden
Stokâlde Fryske
- Oud 50+
- 1,5 tot 2 jaar gerijpt
- Pittig oud
- Vegetarisch
De Stokâlde Fryske, is ontzettend oud én lekker. Je herkent deze oude baas aan z’n donkere jas, krachtige smaak en flinke kristalvorming. Na rijping van anderhalf tot twee jaar is deze kaas nog steeds romig en verrassend goed snijdbaar.
Stokâlde Fryske won SUPER GOLD bij de World Cheese Awards 2019 en de Gouden Award bij het Concours International de Lyon in 2021.
Âlde Fryske
- Oud 50+
- 1 jaar gerijpt
- Krachtig oud
- Vegetarisch
Kenmerkend voor de Âlde Fryske is de pittige, volle smaak en mooie kristalvorming. De kaas heeft minimaal een jaar gerijpt en is goed snijdbaar. Door de volle melk is de kaas nog steeds romig én dat maakt ‘m extra lekker.
Dat vinden wij niet alleen, de kaas heeft SUPER GOLD gewonnen bij de World Cheese Awards 2022 en is daarmee derde van alle kazen ter wereld geworden.
Belegere Fryske
- Extra belegen 50+
- 20-24 weken gerijpt
- Romig belegen
- Vegetarisch
Belegere Fryske is een krachtige kaas, vol en romig van smaak. Gemaakt van de volle melk van koeien die minstens de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten. Dit is hoe extra belegen kaas hoort te smaken.
Belegere Fryske heeft in 2021 de zilveren award gewonnen bij het Concours International de Lyon. In 2022 viel de kaas ook goed in de smaak op de World Cheese Awards en wonnen we met de Belegere GOUD!
Jonge Belegere Fryske
- Jong belegen 50+
- 8-10 weken gerijpt
- Jong & romig
- Vegetarisch
Jong Belegere Fryske is een frisse, romige kaas met een zachte en unieke (na)smaak. Anders dan veel fabriekskazen in de supermarkt, heeft onze jong belegen Fryske wél smaak. Dat komt natuurlijk omdat onze koeien meer gras eten, meer buiten lopen in gezonder grasland en daardoor betere melk geven.
Op de World Cheese Awards in 2022 heeft de Jong Belegere Fryske BRONZE gewonnen.