De Fryske oprichter Catharinus Wierda is een zogenaamde change maker, een geboren veranderaar. Een kwestie van voorbestemming zou je kunnen zeggen. Als zoon uit een groot en keihard werkend boerengezin besloot hij al jong dat het anders moest. Hij verliet het vertrouwde Friese erf en trok de wereld in. Hij studeerde bodemkunde in Wageningen, werd duurzaamheidsmanager van een grote kaasmaker, zuivel lobbyist in Den Haag en uiteindelijk voorvechter van eerlijke zuivel in ontwikkelingslanden bij Fair Trade organisatie Solidaridad.

Maar steeds knaagde er iets. Na jarenlang zien dat het anders moest, besloot hij het zelf anders te gaan doen. Dus nu is hij zélf kaasmaker. Of om precies te zijn: kaasmaker met een missie.

Sinds 2017 schudt Catharinus met een klein team medewerkers en een harde kern van boeren de kaasmarkt wakker. En met succes, de Fryske wordt overal in Friesland verkocht, ligt landelijk in de schappen bij Albert Heijn en wint internationaal prijs na prijs voor de uitmuntende smaak.

Zijn we als de Fryske dus succesvol? Jazeker! Maar we willen meer.

We laten de zuivelwereld nu zien dat er een alternatief is. Hoe het eerlijker kan voor de natuur en de boer. Dat je de biodiversiteit kunt herstellen. Dat het dode grasland weer kruidenrijk wordt. En hoe de grutto weer kan terugkeren in de Friese weilanden.

Maar we zijn pas écht geslaagd als de traditionele zuivelreuzen ons voorbeeld volgen. Zich achter de oren krabben en denken: het is slimmer om het ook anders te gaan doen.