Het afgelopen voorjaar hebben we mensen opgeroepen om mee te doen met #SupportyourlocalsNL, een landelijke campagne die heel Nederland oproept om lokale producten in de armen te sluiten. De steun die wij, en ook andere bedrijven kregen, was hartverwarmend.

Nu we weer in een gedeeltelijke lockdown zitten, hebben lokale producenten het weer zwaar. Hun afzet valt weg, bijvoorbeeld doordat de horeca weer gesloten is. Daarom roepen we je weer op om mee te doen: houd afstand, maar koop dichtbij! Meedoen betekent voor jou twee vliegen in één klap: je helpt Friese producenten en je gaat genieten van topkwaliteit producten.

Hoe werkt het? Heel simpel!

Meedoen is simpel. Je helpt al door rechtstreeks bij lokale ondernemers te kopen. Weten wie je kunt steunen? Lees dan verder, daar vertellen we je meer over de verschillende lokale producenten die ook nog eens eerlijke en duurzame producten verkopen!

Kant en klare pakketten

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we zelf al een aantal pakketten opgesteld. Deze borrelpakketten kun je bestellen in onze webshop en worden bezorgd door een pakketbezorger (DHL of PostNL) of in een deel van Friesland door onszelf. Alle artikelen zijn vacuüm verpakt en daarmee 30-60 dagen houdbaar.

We hebben drie pakketten ontwikkeld:

Grut borrelpakket 

In dit pakket vind je mooie producten. Drie leeftijden Fryske (Stokâlde, Âlde en Belegere) en een heerlijke schapenkaas met kruiden. Combineer dit met 3 speciaalbieren van Kâld Kletske en vlees van Friese bodem, zoals Sweachster Angus Fuet en Fries gerookt spek. 

Frysk borrelpakket 

Voor de borrelaars onder ons hebben we het vegetarische borrelpakket ontwikkeld. In dit pakket vind je maar liefst drie leeftijden Fryske kaas (StokâldeÂlde en Belegere) en drie soorten speciaalbier van Kâld Kletske.

Schuitjes pakket 

Dit pakket bevat een selectie van heerlijke producten en is perfect om cadeau te geven! Het pakket bevat twee kreaze schuitjes Fryske (Âlde en Belegere) en een originele Fryske kaasplank. Je maakt de borrel compleet met twee speciaalbieren van Kâld Kletske.

Tip: bestel bij een Borrel Pakket of een Schuitjes Pakket een extra stuk kaas om geen verzendkosten te betalen (gratis bezorging vanaf €35). 

Klik hieronder op de afbeelding van het pakket voor een uitgebreidere omschrijving of bestel direct. 

Zelf je eigen box samenstellen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt onze kazen ook los bestellen. We bieden verschillende gewichten aan in onze webshop. Daarnaast vertellen we je verderop deze pagina alles over een aantal lokale producenten die ook (h)eerlijke en duurzaam geproduceerde producten verkopen.

Wil je voor een ander bestellen? Ook dat kan heel eenvoudig. Koop een box en geef een ander leveradres door. Wil je voor medewerkers, relaties of collega’s meer dan 10 stuks bestellen, neem dan even contact op via vraag@defryske.frl of 06-22824504. Dan zorgen we ervoor dat je mooie boxen ontvangt.

Leverbaar in heel Nederland + België en Duitsland
We leveren in heel Nederland! Woon je in België of Duitsland (of wil je het daar iemand cadeau doen), ook dan is levering geen probleem. Wel kan het dan mogelijk iets langer duren.

Lokale leveranciers

Een lokale producent steunen en zelf genieten van (h)eerlijk eten? Hier kan het!

De Fryske kaas

Catharinus Wierda is 3 jaar terug begonnen als duurzame ondernemer van De Fryske kaas. De volle melk van 5 Friese boeren uit Aldegea SWF, Gaastmeer en Koudum wordt gebruikt om een heerlijke 50+ kaas van te maken, vrij van kleurstoffen en geschikt voor vegetariërs. De boeren werken op ‘natuurinclusieve’ wijze, met veel zorg voor weidevogels en kruidenrijk grasland. Zo draagt De Fryske bij aan meer biodiversiteit in Fryslân. De kwaliteit is inmiddels beloond met twee prijzen – de super gold en bronze voor de Stokâlde en Âlde – bij de World Cheese Awards in 2019.

Schapenkaas van Tusken Bosk en Mar

Siebrand en Mieke Haarsma uit Aldegea DFM melken van maart tot oktober hun 90 Friese melkschapen en maken daar op ambachtelijke wijze zowel zachte als harde schapenkazen van.  De schapen lopen in die periode dag en nacht in het weiland. Het verse gras vertaalt zich naar een heerlijke smaak van de kaas.

Kempenaer

Jaap Frerichs houdt varkens onder het motto; “zij een goed leven, wij een lekkere bout”. Alle varkens kunnen dag en nacht, zomer en winter, naar buiten. Ze krijgen steeds een vers weiland en halen daar een deel van hun voedsel. Daarnaast krijgen ze aardappelen, wei en andere restproducten uit de voedselketen. De varkens leven in een grote groep, zodat er veel rust is. Jaap voert absoluut geen soja. Dat is volgens hem slecht voor de wereld en slecht voor de smaak. Henk Spijkerman maakt van het vlees van de Kempenaer de meest lekkere hammen en worsten. Voor de Kempenaer is kwaliteit en dierenwelzijn belangrijker dan kilo’s.

Sweachster Aengus

Focko Zwanenburg weidt zijn Sweachster Angus koeien in het beekdal van het Alddjip, een gebied zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het Schotse ras gedijt goed op de natuurgrond. Het volledige grasrantsoen zorgt ervoor dat het vlees rijker is aan omega’s 3 en 6. Door het vlees langer te laten rusten, krijgt het de smaak die het nature in zich heeft. Zo proef je de natuur in vlees. De herkomst van het vlees is te traceren tot op het individuele dier. Kwaliteit van leven, kwaliteit van vlees, het één weerspiegelt zich in het ander.

Kâld Kletske

Bierbrouwerij Dockum is opgericht als eerbetoon aan de voormalige brouwer en oprichter Sytze Hoogstins van het Kâld Kletske. Het bier is karakteristiek, maar vooral toegankelijk van smaak. Dit mooie merk van de Dockumer Bierbrouwerij heeft verschillende heerlijke smaken, zoals Jiertiid, Blûn en Trijedûbel. Achter het huisgebrouwen bier schuilt een bijzonder verhaal en dat proef je direct.