Hoe onze kaas krekt zijn smaak krijgt

– volle melk
– eigen receptuur
– geen kleurstoffen en e-nummers
– vegetarisch stremsel*
– vier leeftijden

De Fryske wordt gemaakt van volle melk van grotendeels grasgevoerde koeien. De melk is afkomstig van vijf Friese boeren die de koeien veel buiten laten grazen. ’s Avonds en in de winter krijgen de koeien opnieuw gras (of graskuil). Dat levert een andere samenstelling van de melk op, en – als je het ons vraagt – de lekkerste kaas. Ambachtelijke kaasmakers houden de kaas vervolgens zo puur mogelijk. Ze gebruiken geen e-nummers of kleurstoffen, vandaar de wat bleke kleur.

*Geldt nog niet voor Stokâlde Fryske, deze is gemaakt met een andere receptuur. Over een paar maanden is het ook voor deze oude baas zover.

Nuchter, eerlijk en trots

“Hoe zou een echte Friese kaas smaken?” vroegen we ons drie jaar geleden af. We onderzochten wat nu ‘typisch Fries’ is. Zoveel Friezen, zoveel smaken natuurlijk. Toch waren ‘geen bla bla’, ‘what you see is what you get’ en ‘stevig met beide benen op de grond’ antwoorden die steeds terugkwamen.

We besloten dat een Friese kaas deze eigenschappen ook moest hebben. We gingen op zoek naar de ingrediënten, proefden, lieten proeven, stelden bij, werkten samen met andere kaasspecialisten. Het moest precies goed, want een Fries is niet snel tevreden…

Inmiddels hebben duizenden mensen onze kaas geproefd (en bejubeld) en heeft De Fryske maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept bij de World Cheese Awards 2019 in Italië. 

Welke smaak kies jij?

 

Jonge Fryske

Jong belegen 50+
8-10 weken gerijpt
Jong & romig
Vega

Jonge Fryske is een romige kaas met een zachte en unieke (na)smaak. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten.

 

Belegere Fryske

Extra belegen 50+
half jaar gerijpt
Romig belegen
Vega

Belegere Fryske is een krachtige kaas, vol en romig van smaak. Gewoon stinklekker eigenlijk. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten. Je herkent ‘m aan z’n mooie Fries-blauwe jas.

 

Âlde Fryske

Oud 50+
1 jaar gerijpt
Krachtig oud

Kenmerkend voor de Âlde Fryske is de pittige, volle smaak en mooie kristalvorming.
De kaas heeft minimaal een jaar gerijpt en is goed snijdbaar. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten.

 

Stokâlde Fryske*

Oud 50+
1,5 tot 2 jaar gerijpt
Pittig oud

De Stokâlde Fryske, de naam zegt het al, is behoorlijk op leeftijd. Je herkent deze oude baas aan z’n donkerpaarse jas, krachtige smaak en flinke kristalvorming. Na rijping van anderhalf tot twee jaar is deze kaas nog steeds romig en redelijk goed snijdbaar. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten.