Een Fryske boer is nogal stoer. Niet door hoe hij eruitziet, maar omdat ie het heeft aangedurfd om afscheid te nemen van zijn traditionele zuivelcoöperatie. Want de Fryske is natuurlijk veel kleiner én verlangt veel méér: anders maaien, anders bemesten, anders voeren en anders met de weidevogels omgaan. Dat is nogal wat. Ter compensatie geven we een hogere prijs voor de melk. 

Steven, Jehannes en Bokke-Harmen zijn onze stoere boeren die exclusief aan de Fryske leveren. Vanuit het hart van het Friese weidegebied maken zij elke dag, vol overtuiging, de beste melk die er in Friesland te krijgen is.   

 

Oproep aan andere boeren 
Omdat de Fryske hard groeit, zijn we nu op zoek naar nieuwe boeren. Lees je dit als boer en spreekt onze werkwijze je aan? Mail ons op dit adres zodat we eens kunnen kennismaken. 

 

Steven Strikwerda 
Geboren, getogen en volmaakt gelukkig in de Easterein runt Steven Strikwerda een 150 koeien tellend melkveebedrijf. Op zoek naar mogelijkheden om natuurinclusiever te boeren, sloot hij zich begin 2022 bij de Fryske aan. Steven daarover: “Ik wilde me kunnen veroorloven anders te gaan boeren. Natuurlijker met het land omgaan, meer oog te hebben voor de weidevogels en vooral minder anoniem. Dat laatste klinkt gek, maar in de grote coöperatie waar ik eerst bij hoorde, had je geen idee wat er allemaal met je melk gebeurde. Als je zoals wij met hart en ziel de beste melk probeert te leveren, is het heerlijk om te weten wie er kaas van maakt en waar het in de winkel terechtkomt. Dan voel je weer échte trots.”  

 

Jehannes Fopma 

Midden in het oude boerenland van Frieslands Greidhoeke, laat de vierde generatie Fopma’s zien hoe je tegenwoordig ook kunt boeren. Want naast het melken van 130 koeien, bestiert Jehannes een agrarisch adviesbureau en zuivelt zijn vrouw zelf yoghurt, vla en kefir. 

Overstappen naar de Fryske deed het koppel in 2022. “Dankzij de Fryske kunnen we ons permitteren om natuurinclusief te boeren.  Door een hogere melkprijs krijgt de boerderij meer lucht om de volgende stappen te zetten. We hanteerden al 20% weidevogel-land, maar doen nu ook aanpassingen van de stallen en kunnen ons kunstmestgebruik verder terugdringen.”

Als adviseur vertelt Fopma nu aan zoveel mogelijk andere boeren dat het ook ‘anders’ kan. “Je kunt ook automatiseren zonder het industrieel te maken. We moeten juist moderne technieken gebruiken om weer zo dicht mogelijk bij het echte product te komen. Met de Fryske laten we zien hoe dat werkt.”

 

Bokke-Harmen Stremler 
[info volgt]