ONS VERHAAL

We zijn er behoorlijk moe van, dat eindeloze getouwtrek en gekibbel in zuivelland. Er wordt zoveel gezegd, maar te weinig gedaan. Daarom zijn we zelf maar kaasmaker geworden. De koppigste kaasmakers van de wereld, om precies te zijn.

Van bodemkundige naar kaasmaker

De Fryske-oprichter Catharinus Wierda is een zogenaamde changemaker, een geboren veranderaar. Een kwestie van voorbestemming, zou je kunnen zeggen. Als zoon uit een groot en hard werkend boerengezin besloot hij al jong dat het anders moest. Hij verliet het vertrouwde Friese erf en trok de wereld in. Hij studeerde bodemkunde in Wageningen, werd duurzaamheidsmanager bij een grote kaasmaker, zuivellobbyist in Den Haag en uiteindelijk voorvechter van eerlijke zuivel in ontwikkelingslanden bij Fair Trade-organisatie Solidaridad. Maar steeds knaagde er iets.

Na jarenlang zien dat het anders moest, besloot Catharinus het zelf anders te gaan doen. Dus nu is hij zélf kaasmaker. Of om precies te zijn: kaasmaker met een missie.

Sinds 2017 schudt Catharinus, samen met een klein team van medewerkers en een harde kern van boeren, de kaasmarkt wakker. En met succes: de Fryske wordt overal in Friesland verkocht, ligt landelijk in de schappen bij PLUS en wint internationaal prijs na prijs voor de héérlijke smaak.

Zijn we als de Fryske dus succesvol? Jazeker! Maar we willen meer.

We laten de zuivelwereld nu zien dat er een alternatief is. Hoe het eerlijker kan voor de natuur en de boer. Dat je de biodiversiteit kunt herstellen. Dat het dode grasland weer kruidenrijk wordt. Wat een gelukkige koe nodig heeft. En hoe de grutto weer kan terugkeren in de Friese weilanden.

Maar we zijn pas écht geslaagd als de traditionele zuivelreuzen ons voorbeeld volgen. Zich achter de oren krabben en denken: het is slimmer om het ook anders te gaan doen.

Lees meer
“We zijn pas écht geslaagd als de traditionele zuivelreuzen ons voorbeeld volgen en denken: hé, zo zouden wij het ook kunnen doen”
de Fryske-team

De koppigste kaasmakers van de wereld

Je kunt het gekkenwerk noemen: met een piepklein team vanuit een minstens zo kleine provincie die joekels van zuivelgiganten aan de tand voelen. Maar als wij het niet doen, wie dan wel? Kuddegedrag laten we aan onze koeien over. Terwijl zij in de wei grazen, zetten wij ons af tegen het systeem waarin alles zo ‘efficiënt’ mogelijk moet. Met de natuur in plaats van ertegen. Met een eerlijke prijs voor onze boeren. Zo maken we ambachtelijke kaas met een eigenwijze smaak en een aanstekelijk enthousiasme. En tja, dat proef je! 

Kaas die weidevogels redt

Je kunt het gekkenwerk noemen: met een piepklein team vanuit een minstens zo kleine provincie die joekels van zuivelgiganten aan de tand voelen. Maar als wij het niet doen, wie dan wel? Kuddegedrag laten we aan onze koeien over. Terwijl zij in de wei grazen, zetten wij ons af tegen het systeem waarin alles zo ‘efficiënt’ mogelijk moet. Met de natuur in plaats van ertegen. Met een eerlijke prijs voor onze boeren. Zo maken we ambachtelijke kaas met een eigenwijze smaak en een aanstekelijk enthousiasme. En tja, dat proef je! 

De grutto hóórt bij Nederland. Het is niet voor niets onze nationale vogel. Wij zien de grutto bovendien als boodschapper. Met haar vertrek of uitsterven is de boodschap duidelijk: ‘De biodiversiteit is hier zo slecht dat ik me niet meer veilig voel.’ Er is te weinig voedsel en bescherming om te broeden. De grutto is onze kanarie in de kolenmijn.

De oorzaak is zonneklaar: de moderne melkveehouderij heeft door allerlei efficiënte maatregelen de verbinding met de natuur verloren, en daarmee de weidevogels verjaagd. 

Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Als de grutto terugkeert, hebben we weer gezond, veilig, ‘levend’ en voedzaam land gecreëerd met kruiden en insecten. Dat is niet alleen geweldig nieuws voor de grutto, maar ook voor onszelf.

Lees meer

Altijd op de hoogte

Wil je als eerste weten wat er broeit (én bloeit) bij de Fryske? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kaasweetjes, updates, acties en events.