ONZE
MISSIE

Onze missie? Jou een eerlijk en duurzaam alternatief bieden. Want met elke bewuste keuze zet jij de toon voor een betere toekomst. Daarom roepen we álle kaasliefhebbers op om met ons een nieuwe weg in te slaan. Samen veranderen we de zuivelwereld. De tijd is rijp!

Het probleem

We hebben ontiegelijk veel haast. Natuurlijk niet met onze kazen, die laten we tot wel 24 maanden geduldig rijpen, maar met de verandering van het zuivelsysteem. Want dat is waanzinnig. En eindig. Het absurde is dat iedereen weet dat het anders moet. Dat het wereldwijde systeem met graslanden als biljartlakens, uitputting van de bodem en oerwoudverwoestende soja uit Zuid-Amerika uiteindelijk alles kapot maakt. Dat alle partijen elkaar onder druk zetten om méér te produceren tegen lágere kosten. En dat de échte prijs niet door mensen wordt betaald, maar door de natuur. De bodem raakt uitgemergeld, de weidevogels sterven uit, het bodemleven is een drama en zowel de koeien als de boeren zijn ongelukkig.

“We zijn pas écht geslaagd als de traditionele zuivelreuzen ons voorbeeld volgen en denken: hé, zo zouden wij het ook kunnen doen”

Regeneratieve landbouw

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de Fryske bewijst dat het anders kan. En dat doen we echt heel simpel: We kennen onze boeren persoonlijk en zitten regelmatig met ze aan de keukentafel. De koeien van onze boeren eten gewoon gras. De koeienmest wordt op het eigen land gebracht. Die weilanden worden niet meer omgeploegd. En het allermooiste, minstens 20% van hun grasland wordt met rust gelaten. Daar ontstaat vanzelf lekker rommelig, biodivers, kruidenrijk gras dat een schuilplaats biedt aan alle bedreigde weidevogels.

“Regeneratieve landbouw is boeren zoals onze voorouders al deden. Met de natuur, in plaats van ertegen. Zo zorgen we dat het weer lééft op onze landerijen”

De natuur roept

De natuur herstellen, de bodem op de eerste plek zetten en de biodiversiteit nieuw leven inblazen: het klinkt bijna als magie, maar voor veel van onze voorouders was het de normaalste zaak van de wereld. Zij werkten in evenwicht met de natuur. Bij De Fryske bouwen we voort op die kennis en combineren die met moderne inzichten. Zo dragen wij, samen met onze boeren, bij aan een toekomstbestendige vorm van zuivelproductie – geworteld in oude principes, maar gericht op de toekomst. Wij zijn knettermodern door lekker ouderwets te blijven.

Koe in kruidenrij grasland

Verander de zuivelwereld

Zo snijdt het kaasmes aan twee kanten. De boeren krijgen gezonder land, de weidevogels keren terug, het vee eet gevarieerder gras, de koeien geven daardoor betere melk, wij maken lekkerdere kaas. Zo simpel kan het, zo simpel moet het. Nu de rest van de zuivelwereld nog…

De natuur roept

Onze aanpak

De natuur herstellen, de bodem op de eerste plek zetten en de biodiversiteit nieuw leven inblazen: het klinkt bijna als magie, maar voor veel van onze voorouders was het de normaalste zaak van de wereld. Zij werkten in evenwicht met de natuur. Bij De Fryske bouwen we voort op die kennis en combineren die met moderne inzichten. Zo dragen wij, samen met onze boeren, bij aan een toekomstbestendige vorm van zuivelproductie – geworteld in oude principes, maar gericht op de toekomst. Wij zijn knettermodern door lekker ouderwets te blijven.

Biodiversiteit
De bodem is de sleutel
Het begint allemaal bij de basis: de bodem. In één schepje modder zitten miljarden micro-organismen! Dit magische netwerk van schimmels, bacteriën en wormen zorgt ervoor dat de bodem supervruchtbaar is en barst van het leven. Regenwormen graven bijvoorbeeld gangetjes en zorgen dat water goed weg kan, terwijl schimmels en bacteriën planten voorzien van de juiste voedingsstoffen. Daardoor groeien kruiden en bloemen volop. En die trekken weer insecten en weidevogels aan. Kortom: herstel begint bij de bodem, en elk stapje richting een levendiger landschap is een stap naar een veerkrachtige toekomst.

Dierwaardig
Koeien zijn geen melkmachines
Heel lang moesten koeien zich aanpassen aan bedrijfssystemen. Maar bij regeneratieve landbouw werken we samen met dieren in plaats van ze alleen maar te benutten. Koeien zijn dieren, geen melkmachines. Daarom zorgen we ervoor dat onze dames 180 dagen per jaar lekker buiten kunnen grazen en ze de overige tijd ruime stallen hebben met altijd toegang tot vers water, genoeg ruimte om te stoeien en een gezond rantsoen. Koecomfort staat bij ons centraal, met preventie van ziektes, snelle zorg en vooral: geen stress. Een gezonde boerderij begint immers bij gelukkige koeien. 

Circulair
Op weg naar 100% circulair
Wij zien afval niet als probleem, maar als kans. We werken toe naar een volledig circulair systeem, waarin niets verloren gaat en alles opnieuw wordt benut. Zo krijgen aardappelschillen en bierbostel een tweede leven als voer voor onze koeien en gebruiken we bermgras voor compost. Doordat onze koeien voornamelijk gras eten, hebben we geen oerwoudverwoestende soja of palmolie uit Zuid-Amerika nodig. We zijn er nog niet, maar zetten iedere dag stappen in de goede richting. Op naar 100% circulair! Heb je tips of feedback om onze kringlopen te sluiten? Laat het ons weten.

Eerlijk
Eerlijk van boer tot bord
Wij zijn ervan overtuigd dat alle boeren wél willen veranderen. En wij zorgen ervoor dat ze het zich kunnen permitteren. Want we betalen onze boeren een eerlijke, hogere prijs voor hun melk. Toekomstbestendige landbouw is per slot van rekening alleen mogelijk met tevreden boeren. Boeren die betrokken zijn, die wéten dat hun mening, ideeën en initiatieven ertoe doen. Graag zelfs! Want wie kent het land nou beter dan de boer? Daarom geloven we in langdurige, eerlijke samenwerkingen waarin we onze boeren waarderen, steunen en helpen waar we kunnen.