Nieuw in het schap: de lekkerste kaas vóór de wereld
Er wordt nogal wat gekletst over een duurzame zuivelwereld, maar als je het ons vraagt zijn we wel een beetje uitgepraat. Het is tijd voor actie. Daarom zijn we zelf maar kaas gaan maken. Wij laten zien dat het wél kan: de natuur herstellen, kringlopen sluiten, koeien de ruimte geven én boeren een eerlijke prijs betalen. Dat voelt goed en smaakt nog beter.
Over de Fryske
Het is veel te stil
Hoe vaak hoor jij de grutto nog zingen? Wanneer plukte jij voor het laatst een veldboeketje met klaprozen en margrieten uit de berm? Hoeveel bijen heb jij dit jaar gezien? Het is stil, veel te stil op onze landerijen. Weilanden zijn veranderd in eentonige biljartlakens. Vogels zoeken hun heil elders of sterven uit. Koeien eten bonen uit Zuid-Amerika. Bodems lijken op droge woestijnlandschappen. Boeren zijn ongelukkig. Maar we kunnen het tij keren!
Zo pakken wij het aan
Ons verhaal begint niet bij onze kaas. En ons succes is niet te meten aan hoe leeg het kaasschap is. Ons verhaal begint bij de bodem. En wij meten ons succes aan het leven in en op die bodem. Dáár begint de magie. Bij de Fryske kiezen we voor regeneratieve landbouw. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het hartstikke simpel: wij putten onze landerijen niet uit, maar voegen juist waarde toe. Een gezonde bodem is ons begin- en eindpunt.
Hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij laten minstens 20% van ons grasland met rust. Hierdoor ontstaat er als vanzelf lekker rommelig, biodivers en kruidenrijk gras waar het volop lééft! Onze koeien krijgen alle ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen en lopen extra lang buiten. Wij kennen onze boeren en schuiven regelmatig bij hen aan voor een bakkie. Zij maaien zo laat mogelijk, ploegen het land niet en gebruiken geen pesticiden. Precies zoals onze voorouders deden. Kortom: wij zijn heel modern door ouderwets te blijven.
Onze kaas
Goede kaas is (letterlijk) goud waard
Onze koeien grazen op kruidenrijke weilanden en krijgen ook in de winter graskuil. Wij geloven dat we hierdoor betere melk krijgen. En dus lekkerdere kaas. Bovendien gebruiken we volle melk. Dit zorgt voor een romige, volle smaak. Daarnaast geven we onze kaas rust. We gebruiken geen tovermiddelen om de kaas chemisch te verouderen. Het resultaat? Prijswinnende kazen. Onze kazen vielen de afgelopen jaren namelijk meer dan eens in de prijzen bij de World Cheese Awards.
Kaas zoals kaas hoort te smaken
Onze kaas heeft geen kaaskleur, onze kaas heeft een échte kleur. En ja, die is een tikkeltje bleker dan je gewend bent. Dat komt omdat wij geen kleurstoffen gebruiken om onze kaas ‘geler’ te maken. Ook gebruiken we vegetarisch stremsel. Dus geen enzymen uit de lebmaag van pasgeboren kalfjes – de traditionele manier – maar een diervriendelijke, plantaardige variant gemaakt door micro-organismen. Dat is kaas zoals het hóórt te zijn. Wedden dat je nooit meer anders wil?
Onze kazen
De lekkerste kaas vóór de wereld
Prijswinnende smaken
Onze kazen zijn gemaakt van volle melk van koeien die vooral gras eten. Dit zorgt voor een volle, romige en unieke smaak. We voegen er geen chemische middelen of E-nummers aan toe en halen er niets van af. Puur genieten!
Goed voor de bodem
Door niet meer te ploegen, minimaal 20% van ons land zelfs volledig met rust te laten en geen pesticiden te gebruiken, herstellen we onze bodem. Dat betekent bloeiende landerijen die barsten van het leven – een paradijs voor insecten en vogels.
Liefdevoller voor koeien
Onze koeien zijn geen melkmachines. Met 180 dagen per jaar weidegang, extra ruime stallen en alle vrijheid om te stoeien met soortgenoten, zorgen we ervoor dat onze koeien écht koe kunnen zijn.
Slimmer met reststromen
Wij zien afval als kans. Daarom bestaat het voer van onze koeien – naast veel gras – nu al grotendeels uit reststromen, zoals bietenpulp en bierbostel. In plaats van oerwoudvoer uit Zuid-Amerika. Op naar 100% circulair!
Fair voor boeren
Wij kennen onze boeren écht en zitten regelmatig bij hen aan de keukentafel. Voor hun harde werk betalen we een hogere en eerlijke prijs. Omdat ze het verdienen. Zo kunnen ze blijven investeren in duurzame landbouw.