Broedseizoen 2025

Nieuw leven: bij de Fryske broedt vanalles

Het broedseizoen is begonnen. Maar waar het vroeger fladderde en fluite, bleef het vorig jaar akelig stil. 2024 bleek een rampjaar voor de grutto, onze nationale vogel én kanarie in de kolenmijn. Gelukkig kunnen we het tij keren. Hoe? Lees snel verder!

Gebruik kortingscode BROEDSEIZOEN voor 25% korting.

Hoe vaak hoor jij nog vogels zingen?

De grutto is geen gewone vogel. Het is de stem van het voorjaar. De hoeder van onze weilanden. Maar ook: de thermometer van onze biodiversiteit. En die biodiversiteit staat zwaar onder druk. Waar vroeger bloemen bloeiden en vogels zongen, ligt nu ‘turbogras’ strak gemaaid te wachten op de volgende maaibeurt.De bodem is uitgeput, de biodiversiteit is verdwenen, en de zuivelindustrie draait op efficiëntie in plaats van aandacht.

Broeden in chaos

Grutto’s broeden laag in het gras, het liefst in kruidenrijke weilanden met hoge sprieten, ruige randen en natte plassen. Na zo’n 24 dagen komen de kuikens uit het ei: nestvlieders die meteen zelf op zoek gaan naar eten. En dat eten? Dat is nogal wat: jonge grutto’s moeten dagelijks zo’n 10.000 kleine insecten en beestjes verorberen om te overleven. Denk aan langpootmuggen, vliegjes en regenwormen. 

Zonder bloemen en een gezonde bodem zijn die nergens te vinden. Daarom laten wij minstens 20% van ons land met rust. Hierdoor ontstaat er als vanzelf lekker rommelig, biodivers en kruidenrijk gras waar het volop lééft! Zo maken we van een weiland weer een kraamkamer.

Korting voor jou, kansen voor de natuur

Zo pakken wij het aan

Ons verhaal begint niet bij onze kaas. En ons succes is niet te meten aan hoe leeg het kaasschap is. Ons verhaal begint bij de bodem. En wij meten ons succes aan het leven in en op die bodem. Dáár begint de magie. Bij de Fryske kiezen we voor regeneratieve landbouw. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het hartstikke simpel: wij putten onze landerijen niet uit, maar voegen juist waarde toe. Een gezonde bodem is ons begin- en eindpunt. 

 

Onze koeien krijgen alle ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen en lopen extra lang buiten. Wij kennen onze boeren en schuiven regelmatig bij hen aan voor een bakkie. Zij maaien zo laat mogelijk, ploegen het land niet en gebruiken geen pesticiden. Precies zoals onze voorouders deden. Kortom: wij zijn heel modern door ouderwets te blijven. 

Onze kaas

De lekkerste kaas vóór de wereld

Onze koeien grazen op kruidenrijke weilanden en krijgen ook in de winter graskuil. Wij geloven dat we hierdoor betere melk krijgen. En dus lekkerdere kaas. Bovendien gebruiken we volle melk. Dit zorgt voor een romige, volle smaak. Daarnaast geven we onze kaas rust. We gebruiken geen tovermiddelen om de kaas chemisch te verouderen. Het resultaat? Prijswinnende kazen. Onze kazen vielen de afgelopen jaren namelijk meer dan eens in de prijzen bij de World Cheese Awards.

Onze winnaars