Bûter, brea en de Fryske tsiis

Fryslân boppe! Hartstikke mooi, maar kaas van elders gaat nog steeds regelmatig boppe die van eigen bodem. Dat moet anders, als je ‘t ons vraagt. De tijd is rijp voor onze kaas, voor júllie kaas. Door voor de Fryske te kiezen, kies je voor een eerlijk product. Gemaakt op een manier die onze Friese greiden niet uitput, maar juist gezonder maakt. Dat hoor je, dat ruik je, dat proef je.

Hier kun jij de fryske vinden!

Het is veel te stil in fryslân

Uitgestrekte landerijen, een kerktoren aan de horizon, slingerende sloten waarin schapenwolkjes weerkaatsen, de mast van een skûtsje in de verte, een zachte wind die het riet laat dansen. Dat is ús Fryslân. Een provincie waar we trots op zijn. Toch, wie goed luistert, hoort steeds minder. Onze weilanden worden stiller, kaler, saaier, eentoniger. Waar is onze skries gebleven? 

Jong Belegere Fryske

Zo pakken wij dat aan

De Fryske is een ode aan ons Friese land. Wij gaan terug naar de oorsprong, naar de werkwijze van oerpake en oerbeppe. Maar wél op een moderne wijze en met de blik op de toekomst. Dat betekent met de natuur werken, in plaats van ertegen. Net zoals onze voorouders deden. Kortom: wij zijn modern door ouderwets te zijn. Zo zorgen we weer voor kleur en leven op onze landerijen.

Ons vee krijgt alle ruimte om hun natuurlijke gedrag te tonen en voor oerwoudvoer is geen plaats. Wij kennen onze boeren persoonlijk en schuiven regelmatig bij hen aan voor een bakje. Zij laten minstens 20% van hun grasland met rust, waardoor er als vanzelf lekker rommelig, biodivers en kruidenrijk gras ontstaat. Een paradijs voor weidevogels. Zo simpel is het. Zo simpel moet het. En as it kin sa’t it moat, dan moat it sa’t it kin!

Olympisch kampioen
onder de kazen

We hebben lang aan het recept gesleuteld, maar toen wijlen pake Berend – die in 2021 op 100-jarige leeftijd overleed – zijn goedkeuring gaf en zei: ‘Tsiis sa’t tsiis ea smakke’ (‘Kaas zoals kaas ooit smaakte’), wisten we dat we klaar waren. Zijn favoriet? Onze Jong Belegere Fryske. Hij werd âld door voor jong te kiezen. En niet alleen pake Berend was fan. Onze kazen vielen de afgelopen jaren namelijk meer dan eens in de prijzen bij de World Cheese Awards (yes, de Fryske goes international!).

Kaas zonder geknoei

De melk die we gebruiken, is afkomstig van voornamelijk grasgevoerde koeien en wordt niet afgeroomd. Dit zorgt voor een volle, romige smaak. Bovendien geven we de kaas rust. We gebruiken geen tovermiddelen om de kaas chemisch te verouderen. Onze Stokâlde Fryske is in ‘kaasjaren’ écht stokâld. Zo maken wij de allerlekkerste kaas van, en vooral vóór Fryslân. 

"Tijd om onze eigen Fryske kaas terug te brengen in de Friese winkels"