Langzaam lijkt de veevoersector tot duurzaam bewustzijn te ontwaken

Langzaam lijkt de veevoersector tot duurzaam bewustzijn te ontwaken, de sector die 40 jaar lang de motor was achter de intensivering van de veehouderij. Deze zomer presenteerden ze ambitieuze plannen, met eindelijk de erkenning dat veevoer in Nederland biodiversiteit schaadt, niet circulair is en te weinig lokaal wordt geproduceerd.

In het interview met CEO Pieter Wolleswinkel van ForFarmers komen dezelfde thema’s terug, maar er vallen een paar dingen op:
1. Ze voorzien krimp in Nederland en willen meer reststromen gebruiken. Een nobel doel, maar ‘15% meer’ is weinig als er minder vee komt. Gaat er in absolute zin echt iets veranderen? Ik mis de ambitie om volledig circulair te worden.
2. Tegelijkertijd willen ze uitbreiden naar Polen, om zo de business veilig te stellen, inclusief het voortzetten van de soja-import.

Het is goed dat zaken benoemd worden, maar is er werkelijk duurzaam bewustzijn? Ik twijfel eraan. Met wat aanpassingen kan de sector in Nederland overleven, terwijl niet-circulaire praktijken simpelweg worden voortgezet in het buitenland.

Gelukkig zijn er, vooral kleinere spelers, die wél kiezen voor een toekomst met 100% reststromen en lokaal geteeld voer. Met hen werken wij graag, nu en in de toekomst.

Zie meer over de plannen in de diervoersector het artikel op Foodlog: https://lnkd.in/eJbCysCB of op de site van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi): https://lnkd.in/eA8C_Hb7

Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.